Sluyer Rietdekkers

Nieuwbouw

... een rieten dak op uw nieuwe huis

Mocht u bij nieuwbouw overwegen om een rieten dak te laten leggen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zullen u persoonlijk adviseren en meedenken over uw wensen. Bovendien wordt u tijdens het hele traject begeleid, zodat het eindresultaat is zoals wij dat met u afgesproken hebben.


De open constructie.(Traditioneel)

Deze constructie bestaat uit een open raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.


De gesloten constructie.(Schroefdak)

Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm. dikte. Het is dus een gesloten constructie. Het rietdekken gebeurt bij een schroefdak op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij het schroefdak geen riet meer, maar platen hout. Voor en nadelen van de verschillende constructies kunt u verderop lezen.


Voordelen open constructie:

Zeer beproefde methode (meer dan 600 jaar ervaring);
Zeer lichte constructie;
Optimale ventilatie zonder condensvorming (bijvoorbeeld: boven een stal optimale vochtafvoer);
Optisch: het riet is van binnenuit zichtbaar (sommige mensen vinden dit mooi).


Nadelen open constructie:

Zeer groot energieverlies boven verwarmde ruimtes (een dergelijke constructie is behoorlijk tochtig);
Voldoet niet aan huidige bouweisen, RC=0;
Moeilijk verantwoord (aanvullend) te isoleren (wanneer men dit toch doet, moet de kap van binnenuit dampdicht worden afgewerkt wat zeer moeilijk is);
Vrijwel niet stofvrij te krijgen;
Relatief brandgevaarlijk (hogere opstal- en inboedelverzekeringspremies).


Voordelen gesloten constructie:

Uitstekende isolatie-waarde (Rc=2,5 en hoger);
Voldoet aan de nieuwste bouw-regelgeving bij vernieuwen van rieten daken (mede afhankelijk van gekozen onderconstructie);
Hoge brandveiligheid (verzekeren voor de prijs van een pannendak);
Binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht);
Bij toepassing op schroef-panelen een grote overspanning mogelijk (2,5 meter, dit levert een "schone" binnenzijde op, weinige gordingen).


Nadelen gesloten constructie:

De methode is redelijk nieuw (op underlayment 25 jaar, op isolatiepaneel 5 jaar, het is mogelijk dat later zal blijken dat de ene onderconstructie een duurzamer dak oplevert dan de andere onderconstructie);
Het lijkt duurder in uitvoering (vooral bij vernieuwing van een dak, hier is de plaat extra, zonder dat dit terug kan worden verdiend op de onderconstructie of door tijdwinst bij het aanbrengen. De investering wordt echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel).


pdf-bestanden met constructies:

Overgang pannen-riet bij schroefdak
Afwerking bij schoorsteen
Schroefdak-constructie
Velux dakvenster

Sluyer rietdekkers